Peter Schulting klasse apart in Eurode-omloop

Marcel Gouka    10 september 2018

De voorsprong die Peter Schulting op zijn naaste belagers had toen hij de  eindstreep van de Eurode-omloop passeerde (voluit: de HLB Van Daal Eurode-omloop), maakte duidelijk hoe indrukwekkend zijn zege was. Ruim tweeëneenhalve minuut moesten de toeschouwers op de Markt in Kerkrade wachten voordat Stef Krul op de tweede plaats beslag legde, met Adriaan Janssen, Folkert Oostra en een paar anderen vlak achter zich. Met deze ontknoping in de laatste wedstrijd van de Topcompetitie voor eliterenners en beloften mochten organisatoren en publiek dik tevreden zijn.

De wedstrijd over dik 152 kilometer (12 ronden met diverse hellingen)  werd al vanaf de start gekenmerkt door aanvalspogingen. Trouwens, de basis voor de goede vlucht werd óók al vrij snel gelegd. Schulting deed daar aan mee en sloot de goede vlucht uiteindelijk af met een solo van ruim één uur. De 31-jarige renner uit Lemele, een dorp in Overijssel, was trouwens niet aan zijn eerste succes toe op Limburgse bodem. Jaren geleden toonde hij zich al de sterkste in de Kernen-Omloop van Echt-Susteren die intussen van de kalender is verdwenen. Ook staat zijn naam bovenaan in de Ronde van Limburg 2014. Bovendien boekte hij tijdens de voorbije weken niet alleen overwinningen in enkele criteriums (o.a. in Ospel), maar werd hij ook nog vierde in de Ronde van Limburg en zesde in de klimtijdrit van Camerig. Tevens was hij een regelmatige prijsrijder in diverse na-Tourcriteriums voor profs. Met zijn triomf in Kerkrade, 9 september j.l, verdrong hij Sittardenaar Jaap Kooijman van de tweede plek in de eindstand van de Topcompetitie. De eerste prijs hierin was overigens al eerder door een onoverbrugbare puntenvoorsprong van Rick Ottema in het bezit van laatstgenoemde gekomen. Gezien het koersverloop deed dit echter geen afbreuk aan de strijdlust in de Eurode-omloop.

De uitslag: 1. Peter Schulting, 152 km  in 3 uur, 36 minuten en 23 seconden; 2. Stef Krul op 2.37;  3. Adriaan Janssen op 2.38; 4. Folkert Oostra op 2.40; 5.Lars van den Berg op 2.43; 6. Jarco Gmelich Meijing; 7. Sjoerd Bax op 2.50; 8. Jan Maas op 3.38; 9. Jaap Kooijman; 10. Dylan Bouwmans op 3.51; 39 en laatste van de 126 deelnemers Stephan Bakker op 10.22.

Wiel Verheesen