Mooi stukje over het jongsleden TopParken Sportcafé van Peter Knops

Marcel Gouka    21 april 2018

We hebben het TopParken Sportcafé in Café Sjengske op de vooravond van de Amstel Gold Race 2018, Op een steenworp van de finish in Berg en Terblijt, vooral over de bekende Limburgse vrouwen profploeg “Boels Dolmans Cycling Team”. Op het podium Olympisch kampioen Anna van der Breggen, Jip van den Bos, ploegleider Danny Stam en team manager Erwin Janssen worden door “de Bergklimmers” voorzitter Peter Bouwels aan de tand gevoeld.

Anna, vorig jaar al winnares van de Amstel Gold Race, dit jaar onder andere al de Strade Bianche gewonnen en de ook de Ronde van Vlaanderen. Olympisch kampioen, wat staat er nog meer op je lijstje? De Amstel Gold Race van zondag? Natuurlijk, de Amstel Gold Race, een belangrijke wedstrijd voor het Limburgse Boels Dolmans. Naast de wedstrijden die we gehad hebben is dit de eerste grote Worldtour wedstrijd dit jaar in Limburg. We hebben ook de Ronde van Drenthe al in de pocket, die heeft Amy Pieters gewonnen. We zijn goed begonnen dit jaar, maar dit is voor ons team wel een heel belangrijke koers die er nu aankomt, die Amstel Gold Race.
Ik las vanmorgen in de telegraaf een interview van Raymond Kerckhoffs met jou, iedereen is maar aan het speculeren over jouw mogelijke winst in het drieluik Amstel Waalse pijl en LBL, je won ze vorig jaar alle drie. Drie van dergelijke wedstrijden winnen dat is natuurlijk super mega, maar zo makkelijk is het natuurlijk niet dat ik dat weer als doel moet hebben. Het is ontzettend moeilijk deze week in te gaan, want in principe kun je alleen verliezen. Ik denk dat we als ploeg KUNNEN winnen maar het zal super lastig worden. We willen gewoon goed rijden en ons laten zien én als dat de winst oplevert is dat natuurlijk dubbel feest. Het sowieso mooi om hier te rijden. Er zijn genoeg concurrenten voor zondag, Annemiek van Vleuten is hier ook altijd goed, Elisa Longo Borghini is hier, er zijn genoeg kanshebbers. Het is een koers waarbij als je het even mist, je zit even net niet van voren, dan is het moeilijk om het weer recht te zetten. Maar goed, dat maakt het op dit smalle bochtige heuvelachtig parcours wel mooi als het uiteindelijk lukt.
Jip van den Bos, ik zat vanmorgen op de website van Boels Dolmans een beetje te surfen, ik las dat een van jouw ambities zijn “Er in de finale erbij zitten” . Ja klopt ! Als ik er in de finale bij zou kunnen zijn dan zou ik wellicht een mooie rol kunnen spelen voor het team, dat zou mooi zijn.
Zondag ga je van start in een helpende rol denk ik, of mag je ook voor je eigen kansen gaan? We hebben niet één kopvrouw, we hebben veel goede rensters, Anna, Chantal Blaak, Megan Guarnier, Amy Pieters. Als een van deze rensters in een ontsnapping zit, waarvan we dan denken dat ze het kunnen redden, dat zou ik zelf ook kunnen zijn, dan word vol voor die kans gereden.
Je bent nog jong, eigenlijk mag ik het niet vragen maar ik doe het toch, wat is je leeftijd? Nou toevallig heb ik gisteren mijn 22e verjaardag gevierd (12 april). Van harte gefeliciteerd !!
Anna, even een kleine voorspelling, wie gaat er zondag winnen? Dat moet je niet aan ons vragen, wat denk je zelf? Ik denk dat jij gaat winnen Anna, voor mij ben jij mijn favoriet, we wensen jullie beiden en het Boels Dolmans team in ieder geval veel succes. We hebben nog een leuk aandenken voor jullie in de vorm van een mooie schrijfpen, rest ons jullie veel succes toe te wensen voor aanstaande zondag!
De volgende gasten op het podium zijn Boels Dolmans teammanager Erwin Janssen en ploegleider Danny Stam.
Danny Stam, de resultaten van het afgelopen voorjaar, Strade Bianchi en Ronde van Vlaanderen met Anna van der Breggen, Ronde van Drente met Amy Pieters, Trofeo Alfredo Binda Chantal Blaak 2e, Driedaagse van de Panne Christine Majerus 2e , Dwars door Vlaanderen Amy Pieters op het podium welke zege was het mooist? Waanzinnig toch, wat er neer gezet is. De laatste wedstrijden die verreden zijn heeft de ploeg volledig naar hun hand gezet, ik heb zelf geen voorkeur voor een van deze prestaties, ze zijn allemaal even mooi. Het zegt genoeg dat de ploeg zo in de breedte presteert, als je zo veel verschillende namen op kunt noemen. Het is de verdienste van al die meiden van onze ploeg is, we zijn niet aangewezen op een renster. Anna steekt er natuurlijk een stukje bovenuit, maar we kunnen natuurlijk zo terug vallen op een Chantal Blaak, een Amy Pieters, een Christine Majerus. Al die meiden bij elkaar, dan heb je gewoon een topformatie.
Zondagmorgen zitten jullie in het hotel bij een ontbijtje, is er nog een tactische bespreking binnen de ploeg , waar stuur je die dames de weg mee op? Zaterdag hebben we de ploegbespreking, dan gaan we het plan smeden hoe we denken de koers naar onze hand kunnen zetten, dan is het zondag vrij relax naar de start gaan en dan is het fingers crossed.. Jip zei al, we hebben niet echt een kopvrouw, iedereen heeft respect voor elkaar en weet wat haar rol is binnen de ploeg, als we de nummertjes invullen op de zaterdagavond dan weet ik dat ik er blind op kan vertrouwen dat ze doen wat ze moeten doen en dat ze met elkaar het maximale moeten doen om het beste eruit te halen.
Als je het parcours van morgen bekijkt, waar denk je dat de breekpunten zitten? Ik denk dat het in de finale pas gaat breken, op de Eyserbosweg en de Keutenberg uit mekaar gereden worden, maar dan verwacht ik dat het spel weer terugkomt maar dan gaat de sleet er toch op komen bij de 2e, 3e keer Cauberg.
Zo’n team kunnen sponsoren, kunnen ondersteunen, leiden, dat moet toch een mooi gevoel zijn, Erwin Janssen? Natuurlijk, maar dat gaat natuurlijk niet van zelf, we zijn er al heel wat jaren mee bezig. Uiteindelijk als je er dan bent geeft dat natuurlijk heel veel kick en voldoening.
In de breedte een ontzettend sterke ploeg, wellicht de beste ploeg op dit moment, dan staat daar Boels Dolmans op dat shirt, hoeveel revenuen haal je nu uit zo’n ploeg is dat alleen de liefde voor de sport, wat levert het de sponsor uiteindelijk op, extra opdrachten? Dat is moeilijk meetbaar, bij Boels en bij Dolmans is het gekomen uit de passie voor de sport, Boels streeft hierbij veel marketing doeleinden na, voor Dolmans en ook Boels heeft de uitstraling van de ploeg naar buiten een heel belangrijke rolinhoud. Als je er aan begint weet je niet wat er te wachten staat maar gaandeweg groei je daar in, we werken met een compact team, we beleven er veel plezier aan en we hebben zoveel successen, dat mag best wat kosten. Peet, bedankt voor jouw verhaal en foto’s.

foto’s onder van Peter Knops van boven naar onder: Anna van der Breggen met Peter Bouwels, Jip van den Bos met Peter Bouwels, Danny Stam, Erwin Janssen en Peter Bouwels.