GRAVEL SERIES LIMBURG uniek wielerevent over de Zuid-Limburgse gravelpaden

Marcel Gouka    12 maart 2018

GRAVEL SERIES LIMBURG
Uniek wielerevent over de Zuid-Limburgse gravelpaden

Veel sporttrends waaien over vanuit de Verenigde Staten. Zo ook het Gravel rijden. De naam zegt het al een fietstocht over de vele gravel en onverharde paden in en net over de grens van Limburg. Met DE GRAVEL SERIES wil de organisatie een brede doelgroep (jeugd-funklasse-recreanten-prestatiegerichte rijders) de kans geven om op een kwalitatieve manier te genieten van deze up and coming sport, het “gravellen”.
Het tweede doel van het event is het om een brede groep fietsers (van jong tot en met oud) te laten genieten van de bijzonder fraaie natuur en landschappen in onze provincie en specifiek in de gemeente Eijsden-Margraten. Er wordt in de communicatie richting de deelnemers nadrukkelijk gekozen voor storytelling omtrent het belang van het handhaven van deze natuur voor de toekomstige generaties. Preserveren, informeren en participeren zijn de belangrijkste begrippen die deel uitmaken rondom het event.

Deelnemers

Meer dan 200 deelnemers staan zondag 25 maart aan de start van de eerste race van de GRAVEL SERIES. De deelnemers komen uit alle windstreken en genieten van het beste hetgeen de regio Eijsden-Margraten/ Gulpen-Wittem en de Voerstreek te bieden heeft qua veldwegen en natuur. “Zo hebben we deelnemers uit Nederland, Belgie en Duitsland aan de start van de SERIES”, vertelt mede organisator Lars Toma. “Het is een uniek event, het animo bij de deelnemers is groot. Nog nooit is een dusdanig groot gravel parcours in Nederland neergelegd. Limburg zet weer nadrukkelijk de toon als het aankomt op bijzondere wielren evenementen.”

Het woord ‘race’ klinkt alsof de GRAVEL SERIES een wedstrijd is. Dat is echter niet het geval. De deelnemers rijden een toertocht waarbij men zich gewoon aan alle verkeersregels dient te houden (www.ikfietsvriendelijk.nl). Het wedstrijdelement vindt plaats op afgesloten privé grondstukken in Banholt en in Noorbeek waar STRAVA tijdsegmenten worden neergelegd. Dit bevordert de veiligheid van deelnemers en andere verkeersdeelnemers.

Route

De deelnemers rijden een parcours van 100km met twee bijzondere tijdsegmenten – die op privé grond liggen – op basis waarvan het eindklassement wordt opgemaakt. De route start en finisht in Banholt en loopt via Herkenrade, Sint Geertruid, Mesch, Libeek, Mheer, Banholt, Noorbeek naar de Voerstreek. Om vervolgens via Slenaken, Heijenrath en Reymerstok weer terug te keren naar Banholt. “Bij het plannen van de route is nadrukkelijk rekening gehouden met het landschap. “We laten de deelnemers de mooiste plekjes die de gemeente Eijsden-Margraten te bieden heeft zien, genieten en beleven staat voorop, en dat in drie jaargetijden. Echt uniek”, aldus persvoorlichter George Deswijzen.

Data

De organisatie heeft bewust gekozen voor drie wedstrijden/ tochten i.p.v. één grote op een en dezelfde datum. Door te kiezen voor drie data laten we aan de deelnemers de grote diversiteit van het landschap zien in zowat elk jaargetijde. Daarnaast heeft dit ook event technisch gezien een voordeel omdat we op deze manier een klassement kunnen opstellen. Zowel na elke rit en na afloop van de gehele series. Een klassement waarbij de winnaar een leiderstrui mag aantrekken, prachtige Specialized prijzen kan winnen en de grote beker mag hooghouden. “Overigens hebben we klassementen voor zowel dames als heren rijders, meer dan 10 dames staan aan de start van de GRAVEL SERIES. Wat ons betreft mag dat aantal zeker nog groeien, dus dames schrijf je in”, vult mede organisator Bert Toma aan.

De drie races starten allemaal in Banholt.

Race# Parcours Datum
Race#1 Eijsden Margraten + Voerstreek 25 maart
Race#2 Eijsden Margraten + Vaals + Duitsland 13 mei
Race#3 Eijsden Margraten + Valkenburg 13 oktober

Meer info: https://crossbordercycling.eu/project/offgrid-gravel-series-limburg/

Start en finish

De start en finish van de GRAVEL SERIES vindt plaats in de huisweide van de familie Waterval in Banholt (inloop via de Hondsrug=veldweg).
Het startschot klinkt om 9.00u. De eerste finishers worden omstreeks 14.00u verwacht.
De podiumceremonie zal omstreeks 15.30u plaatsvinden.
Kom gerust eens kijken naar het finishdorp waar heerlijk Kwaremont bier uit de tap loopt, belegde broodjes en vers bereide pasta van PastabyMichel voor alle deelnemers en bezoekers gereedstaan.