Rob Ruijgh sterkste in Ronde van Iran

Marcel Gouka    13 oktober 2017

Door Wiel Verheesen

Met de eindzege in de Ronde van Iran op zak heeft Rob Ruijgh het wielerseizoen 2017 succesvol afgesloten. De 30-jarige renner uit Valkenburg (die buiten zijn koersactiviteiten als ambassadeur van de Vrienden Club van Honderd om Limburg fungeert) veroverde in de vierde rit de leiderstrui en verdedigde die in de resterende twee ritten met volle overtuiging. In de laatste etappe over 114 kilometer, met start en finish in Tabriz, slaagde hij er zelfs in om de minimale voorsprong van één seconde op zijn belager Ilya Davidenko uit Kazachstan uit te breiden met drie tellen. Na 57 kilometer op het lokale circuit – dat een keer of tien afgelegd moest worden, toonde hij zich namelijk de snelste in een bonificatiesprint. De winst in de slotetappe ging naar de Australiër Theodore Yates die ruim zestig man in de sprint vloerde.
Rob Ruijgh won overigens geen van de zes etappes in deze wedstrijd die al voor de tweeëndertigste keer werd gehouden. Wel was hij telkens in de voorste gelederen te vinden, onder meer in de tweede rit over 209 km van Urmia naar Aras Free Zone waarin hij tweede werd. Twee dagen later sloeg hij zijn slag door met een groepje vluchters mee te springen en als derde uit de bus te komen. Daarmee werd Alexei Voloshin, een Kazach, als leider onttroond. Ruijgh mocht dan weliswaar niet op een dagzee beslag kunnen leggen, maar de Ronde van Iran – die traditiegetrouw op de wegen van de Iraanse provincie Azerbeidzjan verreden werd – kreeg toch een Nederlandse etappewinnaar. Daarvoor zorgde Koos Jeroen Kers uit de continentale ploeg Baby Dump al in de openingsrit.
Het zestal van Baby Dump en het Belgische Tarteletto-Isorex (met Ruijgh, de Brit Leigh en de Belgen Mannaerts, De Rooze, alsmede Abram en Michiel Stockman in de gelederen) waren de enige ploegen uit de Benelux die een plaatsje op de startlijst hadden gekregen. De twaalf andere teams kwamen hoofdzakelijk uit landen in de Kaukasus, alsmede uit o.a. Australië, Japan, Duitsland en Koeweit. Tot laatstgenoemde ploeg behoorden twee oud-winnaars van de Amstel Gold Race, namelijk de 36-jarige Stefan Schumacher en de Italiaan Davide Rebellin die ondanks zijn 46 levensjaren nog fit genoeg was om de voorlaatste etappe te winnen. De eindstand: 1. Rob Ruijgh (Nederland) 23.11.31; 2. Ilya Davidenok (Kazachstan) op 4 seconden; 3.Nicola Toffali (Italië) op 7 seconden; 4. Jesse Featonby (Australië) op 14 seconden; 5. Mathew Ross (Australië) op 39 seconden; 7. Davide Rebellin (Italië) op 49 seconden; 21. Stefan Schumacher (Duitsland) op 6.15. De klasseringen van de Baby Dumprenners waren als volgt: 16. Folkert Oostra op 1.40; 23. Marco Doets (winnaar van sprintklassement) op 11.30; 25. Koos Jeroen Kers op 18.09; 57. Justin Timmermans op 48.58; 59. Merijn Korevaar op 51.19; 64. Rick Ottema op 54.17. Van de 79 deelnemers haalden 69 man de eindstreep.

Een gedachte...

  1. Wiel Verheesen

    Sorry voor de tikfout in de eerste alinea. Rob is ambassadeur van de Vrienden Club van Honderd IN Limburg, niet OM Limburg.

Commentaren gesloten