Limburgse Tourhistorie in boek van Wiel Verheesen

Marcel Gouka    22 mei 2017

Beste Sportvrienden, Er zal een extra TopParken Sportcafé gehouden worden op 19 juni a.s. in Valkenburg aanvang: 19.30 uur. Onze gastheer zal het Proeflokaal “Leeuw aan de Brug” zijn. Waarom deze extra TopParken Sportcafé? Heel simpel, onze sprekende columnist Wiel Verheesen brengt een schitterend boek uit. Deze avond zal alleen voor genodigden zijn en Vrienden van de VCvH.

Limburgse Tourhistorie in boek van Wiel Verheesen

Het is momenteel achtenzeventig jaar geleden dat er voor het eerst Limburgse renners aan de Tour de France deelnamen. Voor deze wielerprimeur in de provincie zorgden Jan Lambrichs en Sjaak Sijen, destijds woonachtig in respectievelijk Bunde en Maastricht. Echter, hun eerste deelname in 1939 werd pas jaren later gevolgd door een nieuwe start, maar dat kwam door de Tweede Wereldoorlog die internationale wedstrijden als de Tour onmogelijk maakte.

Na de bevrijding trokken niet alleen Lambrichs en Sijen weer naar het Grote Avontuur in Frankrijk. Ook renners als Sjef Janssen, Jan Nolten, de gebroeders Steevens en Harings, Mart van der Borgh, Jaap Kersten, Jef Lahaye, Wim Schepers, Jan Krekels, Ben Koken, Jo Maas, Ad Wijnands, Peter Winnen, Frans Maassen, Marc Lotz, Danny Nelissen en (in het hedendaagse tijdperk) Rob Ruijgh, Wout Poels, Tom Dumoulin alsmede Roy Curvers gingen er op zoek naar succes. Sportjournalist Wiel Verheesen – die zelf negentien keer tot de volgkaravaan in de Ronde van Frankrijk behoorde  alvorens in 2000 bij het Limburgs Dagblad met pensioen te gaan – heeft deze Limburgse inbreng thans in boekvorm verzameld. Bovendien, niet alleen de wederwaardigheden van de genoemde en niet-genoemde renners hebben aandacht in dit boek gekregen. De 78-jarige Verheesen, een bekende verschijning als columnist bij de Limburgse Wielercafes, heeft ook hoofdstukken gemaakt over provinciegenoten die in een andere rol present waren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de inbreng van een journalist of het werk van een motard, verzorger, jurylid, gedelegeerde, enzovoort.

Kortom, het boek dat door uitgeverij TIC uit Maastricht op de markt wordt gebracht en als titel ’Limburg en de Tour’ heeft gekregen zal binnen de wielerwereld gegarandeerd met veel enthousiasme worden ontvangen. De kostprijs komt naar verwachting rond de twintig euro te liggen. En de presentatie voor de media en andere genodigden vindt halverwege juni plaats in Valkenburg. Een en ander gebeurt onder supervisie van zowel de Vrienden Club van Honderd met medewerking van Brouwerij De Leeuw uit het Geulstadje.