DE CAUBERG; berg der kampioenen

Marcel Gouka    14 januari 2020

DE CAUBERG; berg der kampioenen 6 februari 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Valkenburg 6 maart 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Margraten 12 maart 2020, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Vaals Kosten: € 5,-, bibliotheekleden € 2,50 incl. consumptie

Een presentatie met historische wielerbeelden door sportfotograaf Tonny Strouken. ‘De berg der kampioenen’, noemt Strouken de bult die, bijvoorbeeld, maar liefst vijf keer scherprechter was in een wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Strouken laat tijdens zijn presentatie vele, vaak unieke beelden zien. Geen enkele helling waar ter wereld was zó vaak scherprechter in wielerwedstrijden van internationale allure als de Cauberg in Valkenburg.

De Cauberg liep als een rode draad door de imposante loopbaan van Tonny Strouken. Dat leverde een schat aan historische beelden op, maar ook talloze anekdotes en wetenswaardigheden die Strouken op boeiende wijze gaat vertellen én vertonen in een drietal vestigingen van Heuvellandbibliotheken.

11 jaar jong (!) was Tonny Strouken toen hij – in opdracht van de krant! – zijn eerste foto’s maakte van een wielerwedstrijd op de Cauberg in Valkenburg. Niet zomaar een wedstrijd, maar het Wereldkampioenschap Wielrennen op de weg in 1948 in Valkenburg. Het was de aftrap van een prachtige carrière als sportfotograaf voor Tonny Strouken.

Strouken maakte naam in de sportfotografie en dat leverde hem opdrachten op bij sportevenementen zoals de Tour de France, de Olympische Spelen, Het WK Voetbal, de Giro d’Italia, alle grote wielerklassiekers en het WK Schaatsen. Hij won internationale prijzen zoals de World Press Photo en tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 werd hij onderscheiden met de prijs van de beste foto van de Olympiade. Aanmelden Reserveren is noodzakelijk via info@heuvellandbibliotheken.nl met vermelding van Cauberg  en de gewenste locatie.