VANAF DE ZIJKANT (2)

Wim van Duivenbode    7 februari 2015
  • Maandelijks wil ik met U bepaalde wielerzaken gaan delen. Er gebeurt immers genoeg in onze wielerprovincie. De inhoud van deze documenten komen uit eigen pen en hebben niets van doen met de KNWU of het district Limburg. Dat hier geen misverstanden over kunnen bestaan.
  • Klassieke Omloop van de Mijnen in het teken van de festiviteiten van het Jaar van de Mijnen voor eenmaal voor junioren terug op de wielerkalender in 2015. Maar mijn plan kwam niet door de molen. Er was geen geld voorhanden, terwijl ik toch maar 5000 euro had gevraagd voor dit evenement die uitstekend in het jubileumjaar zou passen. Duidelijk een gemiste kans van de stichting. Toch wel erg jammer.
  • Over de Belgische- en provinciegrens is alles beter? Dat zou je haast gaan geloven als je ziet hoeveel Limburgse wielrenners die keuze hebben gemaakt. Vooral Brabant Zuid Oost (7x) is populair, terwijl juist dit district het bestuurlijk erg moeilijk heeft. Het Snelle Wiel uit Bladel heeft liefst 10 Limburgers als lid. In totaal heeft Brabant Zuid Oost er nu 25. Brabant Zuid West (lees: de Jonge Renner) kon ook weer drie Limburgse jonge renners in ontvangst nemen. De Belgen verwelkomde dit maal slechts twee renners.
  • Je kan nog zo je best doen en toch zie je dat de club (Bergklimmers) een groot aantal renners (10x) is kwijt geraakt. Ook Maaslandster leverde zes renners in, maar kreeg er nog vier terug. Midden Limburg zag vier renners wegtrekken waar onder Pim Erren en Dick Janssen. Zij willen op een zeker niveau blijven koersen.
  • Voor de duidelijkheid even een overzicht van de transfers. Dat zijn er liefst 29 stuks: Glenn Hool, Remco Esselaar, Luc Eijssen en Maurice Janssen naar Het Snelle Wiel. Raoul Suykerbuyk, Sven Hassert en Dick Janssen naar de Jonge Renners. Stefan Cohnen naar Cicli Basso, Thomas Rieff naar Tempo, Maarten Seefat naar De Volharding, Ron Paffen naar Marco Polo, Kirsten Peetoom naar Breda, Milou Meeuwse naar Giant de Benelux en Piet Zelis naar Gaul! Gemma Esselaar (Isorex) en Jewel Paumen (Balen) vertrokken naar Belgie. De volgende renners bleven in Limburg, maar wisselde van club. Tjarco Cuppens (Maaslandster-Bergklimmers), Killy Waterreus (Limburgs Express-Bergklimmers), Jesse Hanckman, Wayne Stijns en Lars Wijnands (Bergklimmers-Maaslandster), Sjors Salentijn (Maaslandster-Plakpunters) en John Kolker (Bergklimmers-Limburg Express). Raymond Werst bleef bij een Belgische club. Hij verruilde Noord Limburg voor Sport en Steun. En dat allemaal in het kleinste district van Nederland.
  • Net junior en dan al een groot aantal clubs achter hun naam. In mijn tijd in Holland waren de broertjes en neefjes Kreder en Barry en Kelly Markus de koplopers. In Limburg zijn dat Killy Waterreus, Danillo Verstappen en Rick Craenen.
  • Ondanks alle inzet van sommige Limburgse enthousiastelingen wil het met de vrouwen nog niet helemaal vlotten. Bergklimmers ziet de vrouwenafdeling behoorlijk groeien maar veel te veel Limburgse licentiehouders komen voor een club of team buiten de provincie uit. Voorbeelden ten over: Senna Feron (Zeeuws Vlaanderen), Brit Teunissen, Suzanne Huys en Sofie van Bakel (De Kempen), Amy Luijten (NWV), Sabine Jobsen (Valleirenners), Kirsten Peetoom en Marie Rose Postma (Breda), Ilse Miltenburg (Restore) en Gemma Esselaar (Isorex).
  • Dat het nog lang niet goed gaat in Limburg blijkt uit de constatering dat er geen enkele Limburgse club aan de Nationale Clubcompetitie mee doet. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat er renners naar elders vertrekken. Ik zal ik een plaats open houden in de Flexpoint Limburgs Mooiste Race, zodat er toch nog Limburgse renners aan de start in Heerlen kunnen komen.
  • Het Limburgse Wielercafe dat al aan de 31ste versie toe is gaat vernieuwen. Er is een samenwerking met de bekende Vriendenclub van Honderd, gevestigd in Kerkrade. Een organisatie die veel doet voor de breedte- en invalidesport. Ook de wielerfederatie Limburg (WFL) gaat als naamdrager optreden. De nieuwe naam wordt nu: WFL Limburg Wielercafe. Inmiddels staan er voor 2015 al vijf Wielercafe’s in de planning
  • Limburg is populair bij de nieuwe topcompetitie voor elite/belofte. Op de kalender: Drielanden Omloop, Ronde van Limburg, Kernen Omloop, Eurode Omloop en de Hel van Voerendaal.

Duif (tot volgende maand)