Vanaf de Zijkant (4)

Marco Gouka    18 april 2015
 • “Hoe is het nu met je”, was de meeste gestelde vraag toen ik mij weer bij de Belgische koersen en de Volta Classic liet zien. En dan volgt steeds weer het zelfde verhaal. Ik heb al mijn organisatorische werkzaamheden voor de Boels Hills Classic, Hel van Voerendaal, Regiokampioenschappen Stein, Ronde van Ransdaal, Ronde van Berg en Terblijt en de etappe in de Boels Holland Ladies Tour opgepakt. Dus mij vervelen doe ik niet. In korte tijd had ik al van drie verenigingen en stichtingen (ook buiten Limburg) voorzitter kunnen zijn. Maar het enige wat ik heb opgepakt is het lidmaatschap van de Club van 24. Daar zal ik vol overgaven aan mee gaan werken. Verder gaat het leven gewoon door. Maar helaas. Geen bedankje, geen eerbetoon, wel mensen om je heen die je laten vallen als een baksteen. Je bent behoorlijk gefrustreerd? Dat ben ik zeker, maar ik zal mijn echte vrienden en de Limburgse wielrenners hier niet de dupe van laten worden. Zij staan wel achter mij.
 • Ik ben op zoek naar emailadressen of telefoonnummers van Limburgse oud-wielrenners. Eind van dit wielerjaar wil ik de mannen weer bij elkaar brengen om lekker te babbelen over vroeger. De tijd dat er nog duizenden mensen kwamen kijken. We hopen op een volle bak. Plaats van handeling en de juiste datum volgt spoedig. Tevens zoekt de organisatie van de Ronde van Ransdaal oud-winnaars voor een gezellige wielerdag op zondag 2 augustus 2015.
 • Nog meer nostalgie. Weet U dat in het verleden veel Hollanders naar Limburg kwamen in verband met een beter wielerleven. Voorbeeld zijn: Arie den Hartog, Nol Kloosterman, Arie van Wetten, Bram Kool en Stefan van Dijk. Ook Gerben Karstens had in huize Van Sloun in Born zijn doorloophuis. Heel veel later volgden: Laurens ten Dam, Reinier Honig, Floris Goesinnen en Huib Duyn,
 • Ik loop met het idee om een bus te huren en dan de Limburgse clubbestuurders een dagje mee te nemen langs de vele clubparcoursen en clubhuizen in Holland. Een prachtige route via De Kempen, Het Snelle Wiel, Pijnenburg, Breda, De Mol, Ahoy, Delta, Westland Wil Vooruit, De Spartaan, Trias, Swift, Avanti, De Bollenstreek, De Kampioen, Kennermerland en via Het Stadion, De Volharding weer retour naar Limburg. Wedden dat de bestuurders gillend thuis komen met de kreet:’’ Dit willen wij ook’’. Limburg is toch DE …..wielerprovincie?
 • Dat waren nog eens tijden en zelf nog mee gemaakt. Tot begin jaren zestig waren er nog geen geldprijzen en premies te verdienen. Het ging toen om materiaalprijzen (tubes, stuurlint, wielershirts), overhemden, stropdassen, sokken, een pak koffie en.. Die prijzen werden uitgestald in het plaatselijke cafe op het biljard. De winnaar mocht het eerste kiezen en zo verder. Nu mogen alleen nog tubes beschikbaar gesteld worden.
 • Een cheque voor 4 Limburgse wielertalenten (Tom Peters, Kylie Waterreus, Roel van der Stegen en Stijn Daemen. Lekker mee genomen die 3500 euro en zeker verdiend. Toch mis ik iemand? Mitch Groot uit Brunssum had hier zeker bij moeten staan.
 • Wanneer ben je eigenlijk Limburger? Laurens ten Dam, Reinier Honig en ikzelf wonen al meer dan 10 jaar in Limburg. Maar toch….. Bart Brentjens woont al meer dan 10 jaar in Brabant en wordt nog steeds als Limburger gezien. Wie weet hoe het zit? Dat willen ook Marcel Gouka, Marco Jeeninga, Robbert van der Donk en Perry Adriaans graag weten.
 • Reglementair kan Limburg bij de elite zonder contract nooit een deelnemer aan het NK toevoegen. De laatste 10 jaar kwam Limburg in deze categorie slechts tot 12-13 en 14 deelnemers bij het Districtkampioenschap. En dat moeten er minimaal; 15 zijn. De oplossing? Vraag of ook Tom Dumoulin, Huib Duyn, Ruud Cremers, Rob Ruygh, Bram Nolten, Glenn Hool en Bob Schoonbroodt willen deelnemen.
 • Als we de licentie-aanvragen doorlopen dan zie we dat Limburg er twee bekende amateurs bij heeft: Fred Rompelberg en Tjarco Cuppens. Lars Toma gaat een jaartje andersom. Hij wordt elite bij Bergklimmers. Ook missen we nog enkele bekende namen zoals de broertjes Tijssen, Sanders, Jan Winkelmolen, Tim Jongen, Rob Tijdink en Stan Bertram. Bij de Amateurs nog geen Ward Schiffelers, Reinier Scheepers, Tom Boveree, Jolle de Vries, Franck Ackerman, Davifd Geelen, Wilco Verwegen, Wim Janssen en Sjef heemels of hebben ze een NWB-licentie?
 • Bergklimmers heeft de meeste licentiehouders, gevolgd door Maaslandster, Midden Limburg, Discovery, MTB Baarlo, Plakpunters en Dutch Mountains. Clubs met de minste licentie zijn Noord Limburg en Limburg Express.
 • Over planning gesproken. Op donderdag 16 april een districtsvergadering KNWU in Klimmen, een sponsormiddag van de Ridderronde in Beek, een vergadering van Wielerpromotie Stein en een avond met Gerd Jakobs in Geleen. Ik heb er toch nog twee uit kunnen zoeken.
 • Met tijdrijden lukt het nog wel Dumoulin, Schoonbroodt en Peters, maar op de weg zijn we wel weer eens aan een kampioen toe. Wie volgt de volgende renners op: Loius Motke, Jefke Janssen, Jef Lahaye, Frans Maassen, Peter Winnen, Alain en Patrick Strouken, Reinier Honig, Raymond Meys, Bjorn Houben, Ben Koken, Kristy Miggels en Patrick en Ger Harings. Ook bij de cross zat het wel goed met Huib Harings en Noel van der Ley.