Vanaf de Zijkant (5)

Wim van Duivenbode    28 april 2015

• Flexpoint Limburgs Mooiste Race was na een maand al volgeboekt (198 deelnemers). Er is zelfs een reservelijst. De start en finish is bij de Schouwburg in Heerlen. De Oude Huls (Simpelveld), Korenweg (Voerendaal) en de Daelseweg (Ubachsberg) zijn opgenomen in het parcours. Uit Limburg staan Bergklimmers en Maaslandster op de deelnemerslijst.
• Als nog dank van Riny Wagtmans na mijn afscheid bij de Limburgse KNWU.  “Mensen die in de wielersport geen respect voor jouw hebben, kennen de wielersport niet. In St. Wilibrord zijn wij je nog niet vergeten. De aankomst van de Tour de France in 1978 was zonder jouw moeilijk geweest’’. Dat zijn nog eens leuke mailtjes.
• De organisaties van het Berg-criterium Berg en Terblijt en de Adelante Challange (voor rolstoelatleten) gaan samenwerken Dit prachtige evenement vindt plaats op zondag 23 augustus 2015. De finish is boven op de Geulhemmerberg en de toegang is gratis.
• Volgens het Buro voor de Sport Limburg zit er wel degelijk schot in de plannen voor nieuwe Limburgse wielerparcoursen. In Venlo wordt in mei een prachtig complex geopend. En nu maar hopen dat Sittard en Landgraaf (Heerlen) snel zullen volgen.
• Na de Amstel Gold Race zijn we weer in afwachting van andere landelijk wielerevenementen die op de internationale lijst staan: Boels Rental Hills Classic in Berg en Terblijt op 29 mei, etappe ZLM Tour in Buchten op juni, etappe Eneco Tour met start in Heerlen op augustus en de Boels Holland Ladies Tour op de Cauberg op 6 september. De internationale cyclo cross op de Cauberg is dit maal op zondag 18 oktober. Even de grens oversteken kan ook: aankomst Tour de France op de Muur van Huy op 6 juli.
• De NWB doet dit jaar een beroep op een aantal KNWU-juryleden. Een samenwerking die moet kunnen. Gebeurt al bij de Wintercompetitie en de Trainingsritten in Echt
• Bennie Ceulen stopt als perschef van de Amstel Gold Race. Vincent van de Stouwe wordt zijn opvolger. De Club van 24 heeft een viertal nieuwe aanwinsten. Het gaat om Miriam van Es, Corina Hoedemakers, Wim van Duivenbode en Berrie Thoolen.
• Wiel Senden (penningmeester district Limburg en jurylid)  is in het bezit gekomen van het Zilveren Wiel van de KNWU, voor meer dan 25 jaar activiteiten bij de wielerbond.
• Zeven consuls (het voltallige bestuur) van het district Limburg regeert. Alleen jammer dat zij de reglementen niet kennen en dus niet volgen. Fijn een bestuur dat achter je staat. Jurylid Armand van Mulken kan er over mee praten. Wedstrijden inleveren als je kritisch bent en geen steun krijgen bij een incident met een ouder bij een handgemeen. Ik zelf tel ook niet meer mee omdat ik het even rustig aan doe voor wat betreft jurywerkzaamheden. Dus ontvang ik geen jurymails meer. Gelukkig zijn er juryleden die mij de mails doorsturen. Limburgs op zijn smalst.
• Het eerstvolgende WFL Wielercafe is op zaterdag 23 mei bij cafe ’t Sjengke aan de Rijksweg in Berg en Terblijt. Aanvang 19.00 uur. Op die avond presenteert de nieuwe vrouwenploeg van Euregio Ladies cycling team zich aan het publiek.
• Maandelijks presenteren wij een Limburgse Toekomstranking. 1. Tom Peters, 2. Stijn Daemen, 3. Kyllie Waterreus, 4. Dylan Drent, 5. Kyara Stijns, 6. Sabrina Stultiens, 7. Niels Sinschek, 8. Loek Herben, 9. Max Notten 10. Niels Gort.
• In het Noorden en oosten van het land vallen de meeste wedstrijden weg. Ook Zuid-West en Noord Holland hebben het lastig. Limburg en Zuid Holland zijn stabiel.
• Dertien gemeenten zijn aangesloten bij het Limburgs Wielerfonds. Opvallende afwezigen zijn; Voerendaal, Simpelveld en Meerssen. Toch wel gemeenten met een echte wielerverleden.
• Wielrennen heeft realtief weinig dopingovertreders. Bij het wielrennen werden in 2014 vijf renners betrapt. Atletiek spande de kroon met 95 overtreders. Daarna volgt honkbal (62). De cijfers komen van het MPCC.
• Ik ben gek op wielernostalgie. Wie kent de beroemde Limburgse EROBA-formatie nu niet. Onder leiding van de familie Geurts (waaronder onze Jo Geurts uit Echt) reed er een ijzersterke ploeg in Nederland rond. Met echte Limburgers als Martien van der Borgh, Frits Knoops, Arnold Ehlen, Frits Ramakers, Wim Cuypers, Piet van der Brekel, Leo Steevens, Theo van de Leeuw, Jan Schroder en als enige hollander Arie van Wetten (woonde tijdelijk in Elsloo). Als je dan die oude foto’s bekijkt met duizenden mensen langs de kant van de weg. Hekken van Romers en Dorscheidt waren niet nodig. Alles bleef netjes de stoeprand staan.